Fizikalna terapija Milovic, Rijeka

Djelotvorne fizioterapeutske usluge za
zdravlje vaših kostiju, zglobova i mišića

Dosta ljenčarenja na kauču, pokrenite se!

Ako sami ne stvorite vrijeme za vježbu, nikada ga nećete ni imati

Prestanite sami sebi govoriti: morala bih, trebala bih, voljela bih učiniti nešto za svoje tijelo. Učinite to! I to odmah, a ne od sljedećeg mjeseca, od proljeća, od Nove godine, kad završite važan projekt, kad djeca malo poodrastu... jer nikada neće biti vremena, ako sami ne donesete odluku i pronađete to vrijeme!

Želite li početi redovito vježbati, prvo što, dakle, morate učiniti je promijeniti način razmišljanja. Poput mišića koji neće ojačati dok se ne ustanete s kauča i uhvatite nekakav uteg, tjelovježba neće postati sastavnim dijelom vašeg života sve do trenutka dok je ne postavite kao jedan od prioriteta, kao što su pranje zuba i tuširanje.

Tjelovježba kao preduvjet dobroga zdravlja

Tjelovježba nije sama sebi svrhom, ona je presudna za stvaranje vašeg zdravlja. Istraživanja su pokazala da žene koje su i umjereno fizički aktivne, za razliku od žena koje stalno sjede, uživaju u sljedećim blagodatima:

  • Niža stopa raka i bolje funkcioniranje imunološkog sustava.
  • Očekivani životni vijek sedam godina duži.
  • Jače kosti, pojačana gustoća kosti, povećana koštana masa i povećana sposobnost kosti da podnesu mehaničke stresove i lomove.
  • Više odmarajućeg spavanja.
  • Manje depresija i tjeskoba te bolje mentalne sposobnosti.
  • Bolji odnos prema sebi i bolje prihvaćanje sebe.
    (izvor: Northrup, Christiane. 2006. Žensko tijelo, ženska mudrost. Planetopija. Zagreb.)

Sve polaznice naše rekreacije ističu kako nakon vježbanja imaju puno više snage i kako se osjećaju bolje, iako su se možda jedva jedvice "dovukle" na rekreaciju. Radi se o tome da za vrijeme tjelesnog napora naš mozak otpušta enzim endorfin, popularno nazvan "hormon sreće", po svom sastavu sličan nekim opijatima.

Iako je vježbanje, dakako, napor, ono što slijedi nakon njega je - zadovoljstvo i opuštenost.

Mnogostruke koristi od vježbanja s utezima

Ako ne vježbamo redovito, svake godine gubimo 25 dag mišićne mase. I dok s jedne strane gubimo mišićnu masu, s druge strane povećavaju nam se masne naslage.

Tjelovježba s opterećenjem tj. utezima pomaže nam spriječiti gubitak mišića odnosno povećavati masu mišića tijela u odnosu na masne naslage. Istodobno se mišići i oblikuju, pa ćemo izgledati i zdravije.

Osim toga, ljudi koji imaju veću mišićnu masu, imaju i brži metabolizam. Koliko puta ste čuli žene koje kažu kako jedu manje, ali ipak ostaju na istoj težini?

Da biste ubrzali metabolizam, morate povećati fizičku aktivnost.

Vježbe s utezima, a posebno vježbe snage imaju presudno značenje i u izgradnji i održavanju zdravlja kostiju, što je izuzetno važno za žene srednje i starije dobi. Naime, takve vježbe stimuliraju mineralizaciju i ponovno oblikovanje kostiju.

Preporuka za žene svih dobi: vježbati, vježbati i samo vježbati

Mnoge promjene tijela koje često vezujemo sa starenjem u biti nemaju ništa sa samim starenjem. Gubitak mišićne mase i povećanje masnih naslaga obično se smatraju normalnim pojavama u starijoj dobi, no to nisu nužno prirodna stanja. Ona su ustvari uzrokovana neaktivnošću i sporijim tempom života te popraćena mentalnim sklopom koji očekuje da time što smo stariji, budemo i slabiji.

Prosječna žena današnjice u srednjim godinama očekuje da će živjeti do 85. godine, ako ne i do stote. Nemojte dopustiti da vam se mišići i kosti već u srednjim godinama počnu "topiti". Pred vama je još mnogo potencijalno dobrih godina koje trebate proživjeti.

I zato, vježbajte!

Ne postoji nikakav čudotvoran lijek ili genetsko otkriće koje će vam pomoći sačuvati snagu kao što će to učiniti v j e ž b a n je !

Savjeti fizioterapeuta

Dosta ljenčarenja na kauču, pokrenite se!

Bolje spriječiti nego liječiti